Blog dels amics de @BiblioBellvitge: Els Jardins de Llum d'Amin Maalouf

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

LA BIBLIOTECA LA FEM ENTRE TOTS.
FES LA TEVA RECOMANACIÓ ONLINE AQUÍ

http://bit.ly/2uwMEiP

Els Jardins de Llum d'Amin Maalouf

Llegida el 20 de desembre de 2011
Els jardins de Llum és la tercera novel·la de l'escriptor libanès Amin Maalouf i fou publicada el 1991. El llibre narra la vida del profeta Mani, fundador d'una nova religió,el maniqueisme. Mani pretenia conciliar les tres religions que llavors convivien a la seva Pèrsia natal: el zoroastrisme, el cristianisme i el budisme. La seva era una religió de tolerància, però va haver de suportar la incomprensió i l'hostilitat dels clergats establerts, sobretot del zoroastrista, que aconseguiren finalment la seva condemna a mort.



Un dels recursos de més fàcil accés per saber més del maniqueisme és l'article de la wikipèdia
http//es.wikipedia.org/wiki/Manique%C3%ADsmo

També és interessant consultar la biografia del propi Mani que hi ha a la wikipèdia

Amin Maalouf

Un article una mica més complet, és el que ens ofereix aquest bloc. Es tracta de la traducció (realitzada pel mateix blogger), del catàleg de l'exposició sobre el maniqueisme que va fer la Biblioteca Chester Beatty de Dublin l'any 2009

No obstant, la informació més complerta sobre el maniqueisme en castellà que es pot trobar a la xarxa, la proporciona l'article del portal webislam, mantingut per la Junta Islámica Española i que conté interessants articles tant sobre l'islam com d'altres religions. L'article sobre el maniquiesme és la traducció del capítol sobre aquesta religió del llibre Gnosis: the Nature and History of Gnosticism, de l'historiador alemany, Kurt Rudolph, considerat un dels màxims experts mundials en maniqueisme.La traducció l'han realitzat membres de la pròpia web, de manera que té algunes errades i pot resultar una mica difícil d'entendre, però l'article és molt complet.

Espero que també us sigui d'utilitat aquest mapa de l'imperi Persa Sassànida a l'època en que va viure i predicar Mani




Sobre Amin Maalouf, una de les millors fonts d'informació és la d'aquest "fan" rus. És una mina d'informació, ja que inclou vídeos, entrevistes i podcasts. Està en diversos idiomes, entre ells el castellà.
http://maalouf.narod.ru/

Per als més valents, i per als que saben francès, aquí teniu un vídeo d'Amin Maalouf comentant Els jardins de llum. Es tracta d'una entrevista que li va fer la televisíó francesa l'any 1991.
http://www.ina.fr/art-et-culture/litterature/video/LXD09006002/amin-maalouf.fr.html

Aquí podeu sentir una entrevista a Amin Maalouf a Radio Nacional de España, quan li van concedir el Premi Pincep d'Astúries de les Lletres.



També podeu consultar la guia de lectura que hem preparat sobre la novel·la.
Guia Jardins de llum


Finalment us deixo un vídeo molt senzillet que explica les principals característiques del maniqueisme. S'ha d'advertir, però, que és una mica tendenciós i critica el maniquiesme des de la perspectiva de la moralitat cristiana, però no deixa de ser un bon resum.

4 comentaris:

  1. Ara si que no podrem alegar ignorància!
    Us ho heu currat a fons, no podem demanar més.
    Després de aprendre tot el que posseu a l'abast llegir el llibre serà com retrobar un amic, he de reconeixer que el tema d'aquest fòrum era totalment desconegut per a mí.
    Un cop llegit el llibre us faré més comentaris.
    Gràcies per la feina feta.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari Juan. Aquesta és la idea del bloc, posar a l'abast del lectors de la novel·la una sèrie de recursos que permetin enriquir la lectura i ampliar conéixements. Es un avantatge qué ens ofereixen les noves tecnolgies. Esperem haver aconseguit aquest objectiu

    ResponElimina
  3. Buenas ´´ELEGIDOS¨:)

    Una vez leído el libro el cual me ha parecido exquisito, quiero recomendar el libro que está disponible en la Biblioteca llamado sino recuerdo mal: Religiones del mediterraneo. En cualquier caso podéis preguntar a nuestro tutor, él fue la persona que me lo recomendo.
    Profundiza sobre diferentes religiones, y una de ellas es el maniquesimo, así que si alguien se anima y quiere profundizar le recomiendo que lo haga.

    Saludos a todos los ´´ túnicas blancas de Bellvitge,y nos vemos en Ctesifonte el 20;)

    ResponElimina
  4. Gracias por tu comentario Ali. En efecto el libro que comenta Ali es uno de los pocos que habla del maniqueismo que tenemos en la biblioteca. Amplía la información de los artículos que podeis consultar en el bloc.

    ResponElimina

Benvingut/da al blog de la Biblioteca Bellvitge.
Comenta tot el que consideris oportú: