Blog dels amics de @BiblioBellvitge: El rey de hierro de Maurice Druon

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

LA BIBLIOTECA LA FEM ENTRE TOTS.
FES LA TEVA RECOMANACIÓ ONLINE AQUÍ

http://bit.ly/2uwMEiP

El rey de hierro de Maurice Druon

Llegida el 25 de març de 2014


El rey de hierro és una novel·la publicada l'any 1955 per l'escriptor francès Maurice Druon. És tracta de la primera entrega d'una saga de sis novel·les, anomenada Los reyes malditos, on l'autor narrava els regnats dels darrers reis de la dinastia capeta de França. La saga va ser un gran èxit a França, i fins hi tot la cadena de televisió estatal en va acabar fent una sèrie.

Maurice Druon va compaginar tota la seva vida la literatura i la política. Home de conviccions conservadores, va lluitar a la resistència durant la segona guerra mundial i va acabar havent de fugir a Anglaterra. Allà s'uní a les tropes del general De Gaulle i va posar lletra a l'himne dels resistents: Le chant des partisans. Després de la guerra tornà a França on debuta com a escriptor amb una trilogia ambientada en la França d'entreguerres: El fin de los hombres. Li va reportar un gran èxit i la possibilitat de dedicar-se a la literatura. Després de la publicació de la darrera novel·la de Los reyes malditos, però es va decantar decididament per fer carrera política dins el partit gaullista. Va ser ministre de cultura i diputat, i a partir de 1985 va ser escollit secretari permanent de l'Acadèmia francesa, la institució que dicta les normes de la llengua francesa, càrrec que ostentà fins la seva mort l'any 2009.

Maurice Druon Font: wikipedia
Com ja hem comentat El rey de hierro és la primera entrega de la saga, anomenada Los reyes malditos. El nom li ve de la maledicció que Jacques de Molay, el darrer Gran Mestre de l'Orde del Temple, va proferir sobre Felip IV de França, el rei de ferro que dona títol a la novel·la, que l'havia condemnat a mort per heretge. La novel·la ens narra els darrers dies del regnat de Felip, des de la maledicció del Gran Mestre, fins a la seva mort, on assistirem a les intrigues de palau que es van ordint al seu voltant, alhora que es posen les bases de la caiguda de la dinastia capeta i de la guerra dels cent anys contra Anglaterra.

Per desgràcia no hi ha massa informació sobre aquest període disponible a la xarxa en català o castellà. Podeu consultar aquesta  biografia de Felip IV publicada a la web de biografies Mcnbiografias. També teniu l'article sobre el mateix Felip IV a Ecured la wiki cubana que pretén ser un alternativa a la wikipedia. I podeu consultar els articles de la pròpia wikipedia sobre el rei Felip IV, i sobre el Gran Mestre Jacques de Molay.

Sobre la saga de Los reyes malditos podeu consultar l'article que li dedica la wikipedia, així com les ressenyes als blocs especialitzats en novel·la històrica, Hislibris.com, i Novelahistorica.net.

També podeu mirar aquest interessant documental produït pel canal  de National Geographic sobre el judici als templers.




Sobre Maurice Druon tampoc hi ha molta informació a la xarxa, ja sigui en català o en castellà  El més interessant és aquest ressenya que va publicar Carmen Grimau a la pàgina web libertad digital, i que conté també un interessant resum de la seva vida, feta per una persona de conviccions conservadores com el propi Druon. L'article que li dedica la wikipedia en espanyol és molt senzillet, però conté els elements principals de la seva  biografia.

I com sempre, podeu ampliar els coneixements consultant la guia de lectura que hem fet sobre la novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Benvingut/da al blog de la Biblioteca Bellvitge.
Comenta tot el que consideris oportú: